Futbol Kültürü – futbol kültürü, futbol haberleri ve tribün kültürü

Beşiktaş tarihi, 1903’ten günümüze

265
Beşiktaş tarihi, 1903’ten günümüze

Sayısız başarılara imza atmış, milyonlarca taraftara sahip Türkiye’nin en eski spor kulüplerinden biri Beşiktaş tarihi yazımızda.

Beşiktaş tarihi

1902 yıllarının sonuna doğru 22 kişiden oluşan gençler grubu, o dönemin Medine Muhafızı ismiyle bilinen Osman Paşa’nın konağının bahçesinde spor yapıyorlardır. Barfiks, paralel, güreş, halter ve jimnastik sporlarıyla ilgilenen gençler, dönemin siyasi olayları nedeniyle bir araya toplanmakta korkarlardı. II. Abdülhamit’in adamları sporcu gençleri karakola götürdü. O yıllarda futbol oynayanlara kötü gözle bakıldığından gençler bu konuda şanslıydı. Hatta saray çevresinden destek alan gençler, 1903 yılı Mart ayında Bereket Jimnastik Kulübü’nü kurdular.

1908 yılında Meşrutiyet’in ilanıyla ülkede spor yapmak biraz daha serbestlik kazandı ve 1909 yılında Fuat Balkan ve Mazhar Kazancı kulübün ismini Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü olarak değiştirdi.

1910 senesinde sporcular futbola ilgi göstermeye başladı. Kendi aralarında maçlar yapmaya başladılar. Ancak kulübün yanında Basiret ve Valideçeşme gibi güçlü futbol ekipleri kurulmuştu. 1911 yılında Valideçeşme futbolcuları, Beşiktaş’a katıldı. Daha sonra Basiret kulübü de Beşiktaş’a katıldı ve Beşiktaş’ın futbol şubesi resmi olarak işleme geçti.

Kara Kartal lakabı nereden geliyor

1940-1941 sezonunun sonlarına doğru 19 Ocak 1941 tarihinde Süleymaniye ile karşılaşan Beşiktaş, Şeref Stadı’nda muhteşem bir futbol sergiler. Maçın ikinci yarısının ortalarına doğru önde olmasına rağmen atakları bitmeyen Beşiktaş tribünlerinde şu ses yükselir: “Haydi Kara Kartallar. Hücum edin Kara Kartallar.”

Yapılan bu benzetme herkesi etkilemiştir. O sezon rakip tanımayan Siyah-beyazlılar için Kara Kartal lakabı günümüze kadar gelmiştir.

Beşiktaş tarihinin başarıları

Beşiktaş kulübü, Türkiye Ligi’nde 15 adet Süper Lig şampiyonluğuna sahiptir. Bunlardan ikisi 1959’dan önce mahkeme kararıyla Beşiktaş’a verilmiştir. Formasında üç yıldız bulunmaktadır. Beşiktaş futbol kulübü, tarihinde 9 Türkiye Kupası şampiyonluğu yaşarken 8 kez de Türkiye Süper Kupasını kazanmıştır. Süper Lig’den önce düzenlenen bölgesel turnuvalarda 15 kez şampiyon olan Beşiktaş’ın 6 Başbakanlık Kupası ve 4 Spor Toto Kupası bulunmaktadır.

Beşiktaş tarihinde başarıları kadar bir o kadar da başarılı futbolcuları Türk futboluna kazandırmıştır. Bu isimler, Baba Hakkı, Süleyman Seba, Metin-Ali-Feyyaz, Şifo Mehmet, Ertuğrul Sağlam… İşte Beşiktaş tarihi de bu şekildeydi.

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

Yükleniyor...