Futbol Kültürü – futbol kültürü, futbol haberleri ve tribün kültürü

Galatasaray’ın Efsanevi Manchester Zaferi

285
Galatasaray’ın Efsanevi Manchester Zaferi

Galatasaray Avrupa kupalarında yaşattığı zaferler arasında en unutulmazları arasında 1993 sezonun Şampiyonlar ligi 2. Eleme turunda kazandığı Manchester Zaferi önemli bir yeri bulunuyor.

1992-93 sezonun da Galatasaray Beşiktaş ile girdiği şampiyonluk yarışını her 2 takımında 66 puanla bitirdiği mücadelede averajla şampiyonluğu kazanmıştı. Son derece tartışmalı geçen sezonda sonra ise Galatasaray Şampiyonlar Ligi’nde mücadele edebilmek için sahaya çıktı. İlk turda kolay bir kura çeken temsilcimiz İrlanda temsilcisi Cork City takımının evinde 2-1 ve deplasmanda da 1-0 yenerek adını ikinci ve son eleme duruna yazdırmıştı. Fakat bu seferki rakip dünya devi Manchester United olmuştu.

Galatasaray’a Kimse Şans Vermedi Ama Manchester Zaferi Geldi

Manchester United Galatasaray eşleşmesinde kimse Galatasaray’a şans vermiyordu. Birçok futbol otoritesi açık ara turun favorisi olana İngiliz ekibini görürken ilk maçta sahasında oynayacak olan United takımının fark atacağı iddia ediliyordu. Fakat bu eşleşme Türk futbol tarihi açısından bir dönüm noktası oldu. Galatasaray Manchester takımın 2 maç sonunda elerken daha sonraki yıllarda UEFA ve Super Kupa’nın kazanıldığı sürecin alt yapısının atıldığı bir dönem olarak tarihe geçti.

Bu eşleşmenin ilk maçı ise adeta nefesleri geçti ve aradan 27 yıl geçmesine rağmen hala hatırlanıp hakkında yorumlar yapılıyor. Galatasaray daha ilk 15 dakika dolmadan Bryan Robson ve Hakan Şükür’ün kendi kalesine attığı gollerle 2-0 yenik duruma düşmüştü. O an sahada olan on binlerce taraftar ve maçı evlerinde takip eden milyonlarca insan Galatasaray2ın farklı bir şekilde mağlup olacağını düşünüyordu. Fakat Futbol tarihinin unutulmaz geriden dönüşlerinden biri yaşandı. Hemen toparlanan Galatasaray 16. Dakikada Arif Erdem’in golü ile farkı 1’e indirdi. Dakikalar 32’yi gösterdiğinde ise Galatasaray’ın gurbetçi oyuncusu Kubilay Türkyılmaz maça beraberliği getirdi.

İkinci Yarın Nefesleri Kesti

İngiliz ekibi yediği 2 gar adeta şoku yaşarken Galatasaray adeta İngiliz takımına ilk yarı boyunca futbol dersi verdi. İkinci yarı İngiliz takımının toparlanacağını düşünün herkes yanıldı. Dakikalar 64’ü gösterdiğinde sahneye yine Kubilay Türkyılmaz çıktı ve Galatasaray’ı öne geçiren golü attı. Kalan dakikalarda kalesinde bir gol gören ekibimiz İngiltere’den rüya bir skor olan 3-3’le dönerek rövanş öncesinde büyük bir avantaj yakaladı. Rövanşta ise kalesini gole kapatan temsilcimiz aldığı 0-0’lık skor ile elemelerin en büyük sürprizini gerçekleştirerek adını Şampiyonlar ligine yazdırdı.

Önerilen Yazı: Galatasaray 20 Yıllık Geleneğe Son Verdi

Bir cevap yazın

Yükleniyor...