Futbol Kültürü – futbol kültürü, futbol haberleri ve tribün kültürü

Karpatların Maradona’sı George Hagi

358
Karpatların Maradona’sı George Hagi

Galatasaray tarihinin en unutulmaz isimlerinde olan ve dünya tarihine Karpatların Maradona’sı olarak adına yazdıran George Hagi’nin hikâyesinde Türkiye önemli bir yer tutuyor.

Birçoklarına göre George Hagi Türkiye’ye gelmiş geçmiş en kariyerli ve en başarılı yabancı futbolcu olarak görülüyor. Türkiye’de sıklıkla Alex ve Hagi karşılaştırılmaları yapılsa da Hagi’nin hem kariyeri hem de ülkemizde bıraktığı etki göz önüne alındığında Fenerbahçeli Alex De Souza’nın önünde yer aldığı söylenebilir.

Bir Efsanenin Doğuşu “Karpatların Maradona’sı”

Tarihler 5 Şubat 1965’ı gösterdiğinde Romanya’nın Köstence şehrinde bir futbol efsanesinin doğduğundan kimsenin haberi yoktu. Hagi futbola 1979-80 sezonunda doğduğu şehrin takımı olan Farul Köstence takımında başlıyor. Hagi’nin ilk kez adını duyurması ise 1982-1983 ilk kez Romanya Birinci Futbol Ligi’nde forma giymesi ile yaşanıyor. İlk sezonunda ki gösterdiği performans onu bir sonraki sezon Sportul Studentesc’e transfer olmasını sağlıyor.  Seneler 1985 yılını gösterdiğinde ise Hagi Romanya’nın en iyi oyuncusu seçilerek adını iyiden iyiye dünya futbol dünyasına duyuyor.

Gheorghe Hagi, Barcelona

Bir sonraki sezon Romanya’nın en güçlü takımı olan ve o yıllarda Avrupa’da da büyük başarılar yakalayan Steaua Bükreş forması giymeye başlıyor. Burada 3 lig şampiyonluğu bir de Avrupa Süper Kupası sevincini yaşayan Hagi 1990 Dünya Kupası’nda sergilediği enfes futbol ile kendinin o sezonun başında henüz 25 yaşındayken Real Madrid’e transfer oluyor. Real Madrid takımında 2 sezonda 64 maçta sahalara çıkıyor.

Real’de istediği başarıları yakalayamayan Hagi İtalya’nın Brescia takımına transfer oluyor.  Burada tekrar eski kimliğine kavuşan Hagi 1994 Dünya kupasında gösterdiği performans ile yine İspanya’ya transfer oluyor. Fakat bu kez rotası dünya devi Barcelona oluyor. Johan Cruyff yönetimindeki Barcelona’da iki sezon forma giydikten sonra efsane haline geleceği Galatasaray kariyeri başlıyor. 

Galatasaray’da Kazanmadık Kupa Bırakmadı

1996 yılı Avrupa Şampiyonası sonrasında Galatasaray sadece Türkiye’de değil dünyada da büyük yankı uyandıran ve sükse yapan George Hagi transferi açıklıyor. Karpatların Maradona’sı Türk futbol tarihini değiştirecek bir dönemi başlatıyor. Hagi Galatasaray forması ile oynadığı 5 sezona 4 şampiyonluk, 1 UEFA kupası ve 1’de Süper Kupa sığdıran efsane böylece kariyerinin en parlak dönemlerini Galatasaray’da yaşamış oldu. George Hagi Galatasaray forması altında attığı birbirinden estetik goller, frikik atışları ve ara pasları ile Türk futbol tarihinin akışını değiştiren adam oldu. O dönemde Galatasaray tribünlerinde söylenen ‘’I Love You Hagi’’ tezahüratı şimdilerde bile dillerden düşmüyor. Hagi 2001-2002 sezonunun ardından aktif futbolculuk kariyerine son verdi.

Önerilen Yazı: Galatasaray’ın Efsanevi Manchester Zaferi

Bir cevap yazın

Yükleniyor...