Futbol Kültürü – futbol kültürü, futbol haberleri ve tribün kültürü

Rıza Çalımbay’ın Unutulmaz Futbol Kariyeri

435
Rıza Çalımbay’ın Unutulmaz Futbol Kariyeri

Rıza Çalımbay Beşiktaş takımının en unutulmaz ve başarılı futbolcuları arasında yer alırken sadece saha içinde değil saha dışında ki tavırları ile de taraflı tarafsız herkesin beğenisi kazandı.

Rıza Çalımbayalt yapısından yetiştiği Beşiktaş takımında ilk kez 1980-81 sezonunda A takıma yükseliyor. Rıza Çalımbay o tarihten sonra Beşiktaş formasının 16 sezon boyunca giyerek Beşiktaş tarihinde unutulmaz bir iz bırakıyor. Rıza Çalımbay’ı anlatan en iyi cümle ise saha içinde ki çalışkan ve karakterli futbolunu saha dışına da yansıtarak örnek bir kişilik olması olarak gösteriliyor. Bu doğrultuda Rıza Çalımbay sadece Beşiktaş taraftarının değil taraflı tarafsız tüm futbol ve spor camiası tarafından sevilen ve saygı gören futbolcuların başında geliyor.

Atom Karınca Rıza Çalımbay

Rıza Çalımbay’a Beşiktaş takımının orta sahasında gösterdiği bitmek bilmeyen enerji ve çalışkanlıkla siyak beyazlı taraftarlar tarafından ‘’Atom Karınca’’ lakabı veriliyor. 2 Şubat 1963 Sivas doğumlu olan Rıza Çalımbay’ın futbol kariyeri çok üzücü bir olayla başlıyor. Sivas’ta taş ocağından çalışan babası Bektaş Çalımbay’ın kaza geçirmesi ve ayağından sakatlanması ile Çalımbay ailesi İstanbul’a göçmek zorunda kalıyor. Rıza Çalımbay burada maddi olarak zor durumda olan ailesine yardım etmek için çeşitli işlerde çalışıyor. Rıza Çalımbay’ın kaderi ise 1976 yılında Beşiktaş alt yapısına girmesi ile değişiyor.

Beşiktaş formasını A takım kademesinde ilk kez giydiği 1980-81 sezonu ile birlikte Beşiktaş forması altında 494 lig maçına çıkan Rıza Çalımbay 41 gol kaydederek aynı zamanda kariyerinde ofansif olarak da Beşiktaş’a büyük katkı sağlıyor. Rıza Çalımbay futbolculuk kariyerinde 6 Türkiye şampiyonluğu, 3 Türkiye Kupası, 4 Cumhurbaşkanlığı kupası, Başbakanlık Kupası ve 6 Türkiye Spor Yazarları Derneği Kupası kazanıyor. Kariyerinde sadece Beşiktaş forması giyen Rıza Çalımbay 1996 yılının Temmuz ayında yaptığı jübile ile aktif futbolculuk kariyerini sonlandırıyor.

Rıza Çalımbay’ın Teknik Direktörlük Kariyeri

Oldukça başarılı bir futbolculuk kariyerinden sonra Rıza Çalımbay teknik direktörlük kariyerine 2001 yılında Göztepe ile başlıyor. Daha sonra Denizlispor, Ankaragücü,  Çaykur Rizespor, Beşiktaş, Ankaraspor ve Tekrar Çaykur Rizespor takımlarını çalıştırıyor. Burada hep birer sene görev yapabilen Rıza Çalımbay 2008 yılında göreve geldiği Eskişehir sporda 2 sezon görev yapıyor. 2010 ve 2013 yılları arasında3 sezon Sivasspor’u çalıştıran Çalımbay daha sonra Çaykur Rizespor, Mersin İdman Yurdu ve Kasımpaşa takımlarını çalıştırdı. Şuan da Sivasspor’un başında olan Rıza Çalımbay teknik direktörlük kariyerinin en başarılı sezonunu yaşıyor.

Önerilen Yazı: Beşiktaş’ın Şampiyonlar Ligi Karnesi

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

Yükleniyor...